Metal Teknolojisi

MOSTEM

METAL TEKNOLOJİSİ

Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.

Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Metal Teknolojisi alanında; Metal Teknolojisi uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, kalifiye personeller olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI ALTINDA YER ALAN DALLAR

Kaynakçılık

KAYNAKÇI

Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, tig, mig-mag ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen, kalifiye personellerdir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE EĞİTİMİ VERİLEN PROGRAMLAR

EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE EĞİTİMİ VERİLEN TEZGAHLAR

ABKANT TEZGAHI

GAZALTI KAYNAK MAKİNESİ

GİYOTİN TEZGAHI

KAYNAK ROBOTU

OKSİJEN KAYNAK SETİ

PLAZMA KESİM MAKİNESİ

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI:

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları:

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Dal AdıYükseköğretim Lisans ProgramlarıÖğretim SüresiPuan Türü
Alanı ve Tüm DallarıMakine2 YılTYT
Hasat Sonrası Teknolojisi2 YılTYT
Mekatronik2 YılTYT
Tarım Alet ve Makineleri2 YılTYT
Metalürji Malzeme2 YılTYT
Metalografi ve Malzeme Muayenesi2 YılTYT
Gemi makinaları2 YılTYT

 

Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları:

Teknoloji Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.

Dal AdıYükseköğretim Lisans ProgramlarıÖğretim SüresiPuan Türü
Alanı ve Tüm Dallarıİmalat Mühendisliği (MTOK)4 YılSAY
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği (MTOK)4 YılSAY
Metalürji ve Malzeme Mühendisliği (MTOK)4 YılSAY

Gizliliğinize değer veriyoruz

Tarama deneyiminizi geliştirmek, kişiselleştirilmiş reklamlar veya içerik sunmak ve trafiğimizi analiz etmek için tanımlama bilgileri kullanıyoruz. “Tümünü Kabul Et”e tıklayarak, tanımlama bilgilerini kullanmamıza izin vermiş olursunuz.