ŞİFAHANE VE MEVLEVİHANE GEZİSİ

ŞİFAHANE VE MEVLEVİHANE GEZİSİ
Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) 9.sınıf öğrencileri, Biyoloji ve Tarih zümresinin düzenlediği kültür ve bilim gezisi ile; Manisa’ nın ilk tescilli özel müzesi olan ve Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Hafsa Sultan Şifahanesi tıp tarihi müzesini ziyaret ettiler. Geçmişte yapılan tedavi yöntemleri hakkında bilgi alan öğrenciler, sergilenen görselleri dikkatli bir şekilde incelediler. Yüzyıllarca şifahane olarak kullanılan, uzun süredir tıp tarihi müzesi olarak hizmet veren tarihi mekanda, Osmanlı döneminde tıp alanında kullanılan aletler ve ilaçlar sergileniyor. Mesir macununun hazırlanışı, geçmişteki bazı tedavi metotlarının uygulanışı, ameliyatların bal mumu heykellerle canlandırıldığı ve el yazması eserlerin sergilenip incelendiği müzeye yapılan gezi büyük bir ilgi ile karşılandı.
Devamında ise; Sultan Camiinin karşısında bulunan ve adını III.Murat’tan alan Muradiye Camii ziyaret edilmiştir. Bu cami Mimar Sinan tarafından yapılmıştır ve külliye; cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşarak klasik Osmanlı medrese plan ve şekline bağlı kalınarak tasarlanmıştır. 1500’lü yıllardan beri ayakta olan cami öğrencilerimiz tarafından incelendi ve öğrencilerimize cami ile ilgili önemli bilgiler verildi.
Son durağımız ise; Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından yaptırılan Saruhanoğulları’nın başşehri Manisa’nın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Spil dağı eteğinde, Evliya Çelebi’nin kaydettiği, cümle kapısı üzerindeki kitâbeye göre 770’te (1368-69) inşa ettirilmiş olan mevlevîhâne oldu.
İshak Çelebi’nin 1366-1379 yılları arasında yaptırdığı Ulucami Külliyesi’ne dahil olmakla birlikte külliyenin uzağında bulunan mevlevîhâne, Saruhanoğulları’na ait en eski eserlerden biridir. Mevlevîhâne Mevlevî tarikatına mensup Mevlevîlerin zikir ve devran âyinleri yaptıkları tekkedir.
Konu ile ilgili bilgi alan öğrencilerimiz buradaki bal mumu heykeller ile Mevlevîlerin ibadet şekillerini de öğrenmiş oldu.